Par sāls un cukura daudzumu ēdienā
Saskaņā ar 14.07.2015. MK noteikumiem Nr.405 „Grozījumi MK 2012. gada 13. marta noteikumos Nr. 172” Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”, ar 2016.gada 1.janvāri tiek samazināts sāls un cukura daudzums ēdienā.
Bērnu un jauniešu ēdienkarti – gan tajā atļautās izejvielas un iekļaujamos produktus, gan dienas kaloritātes normas, kā arī pieļaujamā sāls un cukura daudzumu ēdienā nosaka Ministru Kabineta noteikumi Nr.172 ”Par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”.
Jaunie noteikumi radikāli maina sāls un cukura pieļaujamo daudzumu ēdienkartē. Piemēram, sāls daudzums kopumā vienā ēdienā (piemēram, vienā kotletē vai vienā porcijā zupas, vai kartupeļu biezeņa) nedrīkst pārsniegt 0,4% no tā apjoma. Līdzībās runājot, ja skolas pusdienās tiek pasniegts kartupeļu biezenis 200 g un uz vietas svaigi cepta gaļas kotlete 100 g, tad sāls daudzums šajā ēdienā būs – kartupeļu biezenī maksimums 0,8 grami, bet kotletē – maksimums 0,4 grami sāls. Salīdzinājumam – viens naža gals ir apmēram 2 grami sāls. Ēdinātājiem jāievēro arī kopīgā prasība, ka bērnudārzu un skolu ēdienos sāls daudzums dienā (tātad visos bērnudārzā vai skolā pasniegtajos ēdienos kopā dienas laikā) nedrīkst pārsniegt 2 gramus jeb vienu naža galu sāls. Bērnudārzu un skolu virtuvēs to nodrošināt nav nekādu problēmu, jo jau šobrīd sāls daudzums ir samazināts līdz minimumam.
Jaunie noteikumi uzliek tik lielus ierobežojumus, ka neizbēgami ēdienam mainīsies garša, tas tiks gatavots praktiski bez sāls.
Savukārt pieļaujamais cukura daudzums (visos skolā vai bērnudārzā pasniegtos ēdienos dienā kopā) turpmāk nedrīkst pārsniegt vienam bērnam 20 gramus dienā jeb 2 tējkarotes. Šis cukura daudzums tiks summēts – piemēram, tējas saldināšana, cukurs, kas ir saldajā ēdienā, putrā, maizē, biezpiena sieriņā vai ķīselī.
Otra kategorija izejvielu un ēdienu, ko skar jaunie ierobežojumi, ir dažāda veida piena produkti – galvenokārt tas attiecas uz produktu kaloritāti. Tā ēdienkartēs vairs nevarēs iekļaut pienu vai raudzētus piena produktus (piemēram, paniņas, rjaženka, kefīrs un jogurts ar piedevām – zemeņu, maizes u.c.), kuros tauku saturs pārsniedz 2,5%, un biezpienu, kurā tauku saturs pārsniedz 5%, sieru, kurā tauku saturs pārsniedz 45%.
Ierobežojumi attieksies arī uz skolu kafejnīcām. Kafejnīcās vairs nebūs atrodami biezpiena sieriņi, jogurti, kur tauku saturs pārsniedz 2,5%, dažādi tik ierastie saldumi, piemēram, rieksti šokolādē, augļi šokolādē, grauzdēti rieksti u.c., sulas dzērieni, piena šokolāde, smalkmaizītes, plātsmaizes, picas u.c. produkti. Skolas kafejnīcās turpmāk būs tikai minerālūdens, augļi, sulas un tikai uz vietas gatavotais ēdiens.
Kas paliek spēkā – tātad, kas nemainās:
- ikdienas ēdienkartē iekļaujamie pārtikas produkti, piemēram, rupjmaize, dārzeņi, augļi vai ogas, liesa gaļa un zivis (fileja), olas, piens un piena vai skābpiena produkti u.c. pēc būtības veselīgi produkti ar augstu uzturvērtību;
- joprojām ēdienkartē nedrīkst iekļaut frī kartupeļus u.c. analogi eļļā vārītus produktus, mehāniski atdalītu gaļu, kā arī piedevu veidā nedrīkst pasniegt majonēzi, kečupu, tomātu mērci un krējuma izstrādājumus, daļai produktu un izejvielu saglabājas ierobežojumi pasniegšanas periodiskumā, piemēram, desas, cīsiņus un sardeles, kas satur vismaz 70% gaļas (citus vispār nedrīkst).
Tāpat paliek spēkā tas, ka ēdināšanu nodrošina ar pasniegšanas dienā svaigi pagatavotu ēdienu no dabīgiem pārtikas produktiem.
Ogres pašvaldība uzskata, ka jaunajos MK noteikumos ir arī zināma ”pārcenšanās” – sāls un cukura atļautais daudzuma, kā arī atsevišķu produktu pilnīga izslēgšana šajā reizē ir novesta gandrīz līdz absurdam. Piemēram, jaunā cukura norma izslēdz iespēju uz vietas bērnudārzā vai skolā vārīt svaigu ogu ķīseli, jo ar pieļaujamā cukura daudzumu tas būs tik skābs un bērnu garšas sajūtām neizprotams, ka vienkārši negaršos. Tāpat jaunie noteikumi neļauj iekļaut ēdienkartē apstrādātus zivju produktus. Izklausās labi, tomēr realitātē tas nozīmē, ka no ēdienkartēm pazudīs, piemēram, tik iecienītais tuncis.
Jaunais gads nāks ar jaunām garšām bērnudārzu un skolu ēdienos. Mīļie vecāki, samazināsim cukura un sāls daudzumu arī ēdienreizēs mājās, mazināsim ēdiena ”treknumu”, gatavosim tā, lai ēdiena garša būtu līdzvērtīga gan bērnudārzā vai skolā un mājās. Lūdzu, izskaidrojiet saviem bērniem, kāpēc ēdiena garša skolā mainīsies. Mēs to darīsim, aicinot palīgā gan audzinātājas, gan skolotājas. Nenoliedzami, paies laiks, kamēr visi pie jaunumiem pieradīs.